Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Έλλειψη καινοτομίας - Η αντιγραφή των Αμερικάνικων επιχειρήσεων από τις Ελληνικές ομοειδείς



Με λύπη διαπιστώνω την έλλειψη καινοτομίας από τις Ελληνικές επιχειρήσεις και την αναπόφευκτη ήττα τους από τις πολυεθνικές που εισέρχονται στην Ελληνική αγορά να τις συναγωνιστούν. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν (Goody's, Πλαίσιο κ.α.). Ακόμη και σε κλάδους όπου η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική (π.χ. τραπεζικός), η καινοτομία πάει περίπατο ενώ η πιστή αντιγραφή θριαμβεύει.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη διοικούνται με συγκεντρωτικές μεθόδους, με τους υπαλλήλους να θεωρούνται ανίκανοι να σκεφτούν και να κρίνουν, έχοντας ως μόνο τους καθήκον την εκτέλεση "διαταγών", τη στιγμή που οι εταιρίες του εξωτερικού χρησιμοποιούν τον πλούτο ιδεών και πληροφοριών που μπορούν να εξοστρακίσουν από το υπαλληλικό τους προσωπικό, σε υψηλά επίπεδα (κάτι που ξεκίνησε ως brainstorming από την Toyota και πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον). Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίτευξη αξιόλογης καινοτομίας στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατη. Και δε νομίζω ότι το μέγεθος της αγοράς ή οι οικονομικοί πόροι αποτελούν δικαιολογία, οι Έλληνες είμαστε έξυπνος λαός και με λίγη οργάνωση θα μπορούσαμε να κυριαρχήσουμε σε κάποια επιχειρηματκά πεδία μέσω της καινοτομίας.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τάσης αντιγραφής αποτελούν η εταιρία Κωτσόβολος με το νεοσυσταθέν σώμα "Tech Guys" που παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε αγορές υπολογιστών μέσω της αλυσίδας Electroworld, μία σπουδή στην αντιγραφή, στη συγκεκριμένη περίπτωση από το Geek Squad της Αμερικάνικης αλυσίδας Best Buy. Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα, αυτή τη φορά τοποθέτησης στην αγορά (positioning), αποτελεί η τέως Novabank (νυν Millenium Bank) αντιγράφοντας επιτυχώς το concept της Αμερικάνικης Washington Mutual, προσφέροντας ένα φιλικό και casual περιβάλλον στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς τοίχους και διαχωριστικά.

2 σχόλια:

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Μεγειά το ιστολόγιο. Καλό θέμα. Διόρθωσε μόνο τη λέξη «πρωτότυπων» στον υπότιτλο.

Aris είπε...

Σε ευχαριστώ Θέμη. Ήθελα να μοιραστώ τις ιδέες και γνώσεις μου με τους Έλληνες συμπολίτες μου, δεδομένης και της έλλειψης κάτι ανάλογου στα Ελληνικά (δηλαδή ιστολόγιου επιχειρηματικού περιεχομένου). Σε αγγλόφωνα ιστολόγια υπάρχει άπειρος πλούτος γνώσης, σχεδόν τίποτα, όμως, στα Ελληνικά.

Η λέξη διορθώθηκε, σ'ευχαριστώ (μάλλον τα Ελληνικά μου έχουν πάρει την κάτω βόλτα..).